Het ontwerp kenmerkt zich door een optimale zongerichte oriëntatie om zoveel mogelijk gebruik te maken van de passieve zonnewarmte. De verblijfsruimten zoals woonkamer, keuken en slaapkamers zijn zoveel mogelijk aan de zuid- en westzijde gesitueerd, terwijl de onbenoemde ruimten als bergruimte, verkeersruimten, toilet- en badruimte een thermische buffer aan de noord- en oostzijde vormen.
Deze opdeling is ook terug te vinden in de architectuur van de woning. De zuid- en westzijde op de begane grond zijn zoveel mogelijk open gehouden en voorzien van grote glaspuien, terwijl de noord- en oostzijde zo gesloten mogelijk zijn gehouden om warmteverlies te voorkomen.
De noord- en oostzijde op de begane grond zijn vormgegeven als een dikke gesloten muur van verschillende maten baksteen. Behalve de entree tot de woning is het aantal daglichtopeningen tot een minimum beperkt gehouden. Om het contrast ‘open – gesloten’ ook binnen in de woning te ervaren, is de buitenmuur doorgetrokken naar binnen als scheidingswand tussen verblijfsruimten en niet verblijfsruimten.
De kap is geheel bekleed is met duurzame houten shingles, inclusief de kopgevels om een eenduidige kapvorm te creëren. Aan de zuidzijde, ter plaatse van de slaapkamers, is de kap voorzien van verdiepingshoge dakkapellen. De westzijde van kap is voorzien van grote daglichtopeningen. De noord- en oostzijde van de kap hebben, net als de gevel, zo min mogelijk openingen gekregen. Alleen een opening voor daglichttoetreding op de overloop en de zolder.
De kenmerkende knik in de knap is gemaakt voor een optimale plaatsing van zonnepanelen op het bovenste dakvlak.
Om opwarming in de zomer te voorkomen is de zuid- en westgevel op de begane grond voorzien van een luifel.